Още на 6 януари Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) се

...
 Още на 6 януари Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) се
Коментари Харесай

Ваксина на „Модерна“ идва след Ивановден

 

Още на 6 януари Европейската организация по медикаментите (ЕМА) се чака да издаде позитивно мнение за втората ваксина против ковид – на „ Модерна “. Веднага по-късно ще може да се провежда използването ѝ в Европейски Съюз и в България. Това разгласи на брифинг в Министерски съвет шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

„ Засега аденовирусните ваксини на „ АстраЗенека “ и „ Джонсън и Джонсън “ са в стадий на предварителна оценка от ЕМА. Очакваме информация по какъв начин ще се развият нещата. През февруари или март ще има 3 или 4 ваксини “, изясни той.

Очакването е до края на януари да има към 100 000 дози у нас, а доникъде на годината да има „ задоволителен потенциал “ за всички.

На 26 декември идват 10 000 дози, като слагането им стартира на 27 декември. Кирилов уточни, че от през вчерашния ден листовката за пациента и късата характерност за медицинските експерти са налични на български език. От Европейската организация по медикаментите се чака информация за разбора на клиничните изпитвания на продукта.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов уточни, че се работи по бърз информативен канал, който да е наличен за всички български лекари и посредством който да получат синтезирана най-важната информация за имунизацията. Целта е да могат да отговорят на всички въпроси на пациентите, които ще би трябвало да подпишат осведомено единодушие. „ Това не значи, че като подписвате осведомено единодушие, лишаваме от отговорност някого “, акцентира министърът.

„ Между Коледа и Нова година ще създадем среща с всички български медии. Там желая да протегнем ръка за помощ, единствено посредством вас ние можем до всеки един български жител – да му дадем най-важната и най-ценната информация “, изясни Ангелов.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР